MAGICS Instruments: een aanwinst voor het Technologiehuis

maandag, februari 29, 2016 - 16:00

MAGICS Instruments werd eind oktober 2015 opgericht als een spin-offbedrijf van de KU Leuven en het Studiecentrum voor Kernenergie SCK-CEN. Deze techstarter ontwikkelt chips die bestand zijn tegen nucleaire straling en bouwt voort op zeven jaar onderzoek aan beide instellingen.

De chips zijn bestand tegen radioactieve stralingen van meer dan 1 Mega Gray en blijven zo in stralingsomgevingen betrouwbaar en tot tot duizend keer langer functioneren dan de huidige elektronica toelaat. De baanbrekende technologie van de startende onderneming biedt dan ook ongeziene mogelijkheden voor het gebruik van elektronica bij de ontmanteling van oude kerncentrales, nucleaire ongevallen, inspectie van kerncentrales, ruimtevaartmissies, de berging van nucleair afval en nieuwe nucleaire toepassingen zoals kernfusie of de MYRRHA-onderzoeksreactor.

“Met onze chips kunnen robots en inspectietools in kerncentrales ingezet worden om handelingen uit te voeren die voor mensen levensgevaarlijk zijn. Zo overwegen de Japanners om met onze technologie inspectierobots te wapenen tegen de enorm hoge straling in het door een kernramp getroffen Fukushima”, verduidelijkt oprichter Jens Verbeeck. “Daarnaast worden niet alleen in Duitsland, maar ook onder meer in Frankrijk en Groot-Brittannië steeds vaker oude centrales gesloten en moeten nucleaire installaties ontmanteld worden. Ook werken we al mee aan de bouw van de kernfusiereactor Iter  in het Zuid-Franse Cadarache.”   Dat de baanbrekende technologie van MAGICS Instruments toekomstgericht heel wat mooie opportuniteiten kan bieden, is dus meer dan duidelijk.

Gevestigde nucleaire innovatiezone

“In het verleden werkten we voornamelijk samen met buitenlandse partners. Op termijn willen we nu ook meer Belgische partners aantrekken. Op het grondgebied van Mol, Dessel en Geel bevindt zich een nucleaire innovatiezone met tal van bedrijven, waarvoor onze technologie zeer interessant kan zijn. Een kantoorruimte in deze regio was dan ook een strategische keuze. Bovendien woon ik zelf in de buurt, wat het voor mij ook extra makkelijk maakt”, gaat Jens verder.Toch was er nog een extra reden waarom MAGICS Instruments koos voor een kantoorruimte in het Technologiehuis te Mol.  “Innotek is ook het ESA Business Incubation Centre (ESA BIC) Flanders en ondersteunt en coacht Vlaamse start-ups die kennis, technologie of services uit de ruimtevaart gebruiken voor commerciële toepassingen op aarde. Ook dit is voor ons bedrijf zeer interessant om ons netwerk uit te breiden en onze doelen te realiseren.”De oprichters, het SCK-CEN, KU Leuven en het Gemma Frisius Fonds investeerden 350.000 euro in het bedrijf, dat vandaag uit twee medewerkers bestaat. Tegen 2020 wil MAGICS Instruments doorgroeien tot een tiental medewerkers.

Ying Cao en Jens Verbeeck van MAGICS Intruments
“Onze technologie zet de deur open voor een hele waaier aan elektronische toepassingen in nucleaire omgevingen.”

 

Het Technologiehuis in Mol wordt, net als het Technologiehuis in Geel, uitgebaat door Innotek. Innotek ondersteunt en begeleidt new business initiatieven en biedt startende bedrijven flexibele kantoor- en laboruimtes. Hiermee wil Innotek bijdragen tot een verhoging van de tewerkstelling in Vlaanderen. 

Meer info: www.technologiehuizen.be

 
 

Volg ons online

Facebook

Twitter

Website

 

Spread the word

Share

Tweet

Forward